27 juli 2013
16:00

Sandviks IK

Referat: OAFF - Sandviks IK

Äntligen sprack poängnollan för OAFF när man spelade 1-1 (0-1) hemma på Skolvallen mot Sandvik.
Matchen inleddes med att OAFF skapar matchens första läge när en frispark från Magnus Jatko dimper ner framför fötterna hos David Pekkari men avslutet blir orent och går till målvakten. I den 6:e minuten får Sandvik en frispark från 25 meter som Josh Bragg elegant sätter i Kottens vänstra hörn till 0-1. OAFF låter sig inte nedslås av kallduschen utan satsar framåt när tillfälle ges och i den 22:a minuten är man nära kvittering när en hörna från Mikael Olli passerar framför mål men avslutet språngnickar Adam rakt på målisen. Fem minuter innan halvtid är David Pekkari på väg att ta sig igenom men skottet fastnar på en försvarare. I slutminuten blir SIK:s Henry Odi fri mot "Kotten" som gör en utmärkt parad.
Vi går till paus med underläge 0-1 i en halvlek där Sandvik haft mer boll men målchanserna är jämnt fördelade.

Andra halvlek börjar trist när en höjdboll kommer in i vårt straffområde och domaren blåser för straff med motiveringen att Johannes Kero knuffat SIK:s Henry Odi - från läktarhåll såg straffen ut att vara väldigt billig. Nåväl vår herre skipade rättvisa när Josh Bragg slog straffen utanför. Minuten senare kommer OAFF fram i ett fint anfall där bollen spelas till Pär Alapää som från utmärkt läge tvingar målvakten till en fin benparad. Andra halvlek blir mer av ett ställningskrig där OAFF försöker lyfta in bollar i straffområdet medan Sandvik går in för att försvara ledningen och satsa på kontringar. OA skapar en del lägen och får också några hörnor. I den 80:e minuten får OAFF en högerhörna som Mikael Olli slår - bollen styrs bort av Sandvik men inte bättre än att den går till Pär Alapää som direktskjuter från 13-14 meter och bollen passerar mellan några ben innan den går in till kvittering 1-1. SIK försöker få till ett segermål genom att satsa mer framåt men OAFF håller undan och matchen slutar 1-1.

Sett över 90 minuter är oavgjort ett rättvist resultat. Sandvik har ett spelmässigt övertag i första medan OAFF har det i andra. Målchansena är också ganska jämnt fördelade. I ett bra krigande hemmalag gjorde samtliga spelare stora arbetsinsatser där ingen föll ur ramen. Dom extra plussen idag går till "Kotten" Ylipää som var alert i målet och räddade friläget i slutet av första halvlek, till Mikael Olli som spelade rutinerat och vars vänster är ett giftigt anfallsvapen, till John Kalla som virvlade runt på högerkanten och där vänsterbacken hade fullt jobb med Jånne, till Joel Hiltunen som tog hand om många bollar och hotade i djupled och till Adam Zingmark som dominerade i luften. I Sandvik var Josh Bragg den bäste.
Domaren André Samuelsson gör en utmärkt första halvlek men den tveksamma straffen gör att han får både publik och spelare emot sig och i andra halvlek tar han flera felaktiga beslut. Varningen på Joel Hiltunen och utvisningen av Sandviks målvakt i slutminuten är bland annat två domslut som upplevs som felaktiga.

Laget: Målvakt: Johannes Ylipää
Försvar: Johannes Kero, Martin Kangas, Magnus Jatko, Mikael Olli
Mittfält: John Kalla, Joel Hiltunen, Daniel Mäki, Rickard Svarvare Digervall (ut 46)
Anfall: Adam Zingmark (ut 90), David Pekkari (ut 73)
Ersättare: Pär Alapää (in 46), Magnus Krekula (in 73), Martin Pantzare (in 90)